Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Посещение на МИГ Преспа в Република Чехия с цел обмяна на опит и подготовка на СМР за следващия програмен период

16 Jul 2015 Новини | Comments Off
Посещение на МИГ Преспа в Република Чехия с цел обмяна на опит и подготовка на СМР за следващия програмен период

В периода от 22.06.2015г. до 25.06.2015г. членове на екипа и управителния съвет на МИГ,,Преспа’’ посетиха МИГ ,,Хорнацко и Остроцко’’ в Република Чехия с цел обмяна на опит в прилагането на подхода Лидер на двете територии. Пътуването и работната среща бе организирана от фирмата изпълнител ,,Рив Консулт 2013’’ ЕООД и се проведе в рамките на дейностите за придобиване на умения и постигане на обществена активност на територията на местната инициативна група. Предвид богатият опит по прилагане на Лидер в Република Чехия представителите на българската местна група имаха възможност да се запознаят освен с чешкия модел на подхода към момента, но и да проследят развитието му през годините. Понастоящем чрез местните инициативни групи се субсидират голям брой проекти, като процентът финансиране варира в рамките на от 20 до 50% подпомагане. МИГ,,Хорнацко и Остроцко’’ имат сключени 106 договора за безвъзмездна финансова помощ, повечето от тях изпълнени и отчетени. Колегите от чешката местна инициативна група обясниха големия брой проекти и силната проектна активност, въпреки малкият процент финансиране спрямо българските МИГ (от 40 до 80%) с добрата икономическа ситуация на територията, големият обхват от общини на МИГ, популяризиране на подхода и сравнително ранното му стартиране в този планов период на ПРСР 2007-2013г. (изпълнението на стратегията за местно развитие започва в началото на 2008г. спрямо началото на 2012г. в България). Направиха се редица съпоставки между българския и чешкия модел на прилагане на подхода, бяха отбелязани добрите и лошите страни и в двата, но на преден план се изведе убеждението, че трябва да се работи към опростяване на процедури, постигане на по-голяма автономност на местните групи и финансиране на по-голям брой и на по-ниска стойност проекти.

Бяха посетени няколко обекта, финансирани по Лидер към МИГ,,Хорнацко и Остроцко’’. Представителите на двете МИГ имаха възможност да видят изградени външни санитарни комплекси с бани и тоалетни, предназначени за къмпингуващи в новопостроено туристическо селище за спорт и отдих  ,,Словашки двор’’. Самият комплекс представлява добра проектна идея, приложима и при нас с чудесни условия за селски туризъм и отдих, с възможности за велотуризъм, ползване на зона за къмпинг и прекрасни условия за семейна почивка чрез изграден комплекс за спорт на открито за малки и големи. Чрез съдействието на нашите любезни домакини се срещнахме с винопроизводители от община Блатнице под Сватим Антонинкем, финансирани чрез местната инициативна група със закупуване на съоръжения за ферментация на гроздето и обсъдихме трудностите и предизвикателствата при изпълнение на проекта. Посетихме семейната винарна, в която фамилията е успяла да изгради затворен цикъл на производство на вино, до бутилиране, етикиране и пласмент на продукцията. Екипът ни се срещна и с други винопроизводители и собственици на лозови масиви от региона, закупили чрез МИГ техника за обработка на почвата.

Бе разгледан и изграден чрез финансиране по Лидер уелнес център в къща за гости, предоставящ чудесни условия за отдих сред природата.

Като добра практика без разгледана и изградена фамилна биоферма с изградени по всички нормативни изисквания и регламенти на ЕС условия за отглеждане на крави, прасета, кози, коне и няколко вида птици.

След натрупаните впечатления от изпълнените проекти участниците в работните срещи дискутираха видяното и се направиха редица изводи за изминалия период и идеи за оживяване на територията чрез прилагане на стратегия за местно развитие в новия програмен период. Създадоха се добри колегиални отношения и основа за евентуално бъдещо сътрудничество между двете МИГ, както  и възможност за изготвяне и изпълнение на проекти за сътрудничество.