Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Работна среща ,,Обмяна на опит’’ между МИГ,,Преспа’’ и МИГ,,Харманли’’

15 Jul 2015 Новини | Comments Off
Работна среща ,,Обмяна на опит’’ между МИГ,,Преспа’’ и МИГ,,Харманли’’

В периода от 15.06.2015г. до 17.06.2015г. се проведе среща с цел обмяна на опит между екипите и членове на управителния съвет на МИГ,,Преспа’’ и МИГ,,Харманли’’. Дейността бе организирана от фирмата-изпълнител ,,Рив Консулт 2013’’ ЕООД и е част от дейностите за придобиване на умения и постигане на обществена активност на територията на местната инициативна група.

Главна цел на това работно посещение бе да развие административния капацитет на потенциалната МИГ и уменията за съвместна работа на екипа с друга Местна инициативна група. Обмяна на идеи, добри практики и усъвършенстване на капацитета при прилагане на СМР на МИГ Преспа и възможности и поглед към новия програмен период на ПРСР 2014-2020г.

При срещата бе споделен опит при прилагане на стратегиите за местно развитие на териториите на двете МИГ, срещнати трудности и намерени решения при администриране и оценка на проектите, при подпомагане на бенефициентите в процеса на изпълнение и отчитане на проектите. Домакините от МИГ Харманли споделиха, че имат подписани 35 договора за финансиране по СМР, като вече 12 от тях са изплатени.    Очертани бяха вижданията за развитие на структурите през новия програмен период и реализирането на подхода ВОМР през този период.

Бяха посетени обекти по реализирани проекти към стратегия за местно развитие на МИГ,,Харманли’’. Представителите на двете местни инициативни групи посетиха село Българин, където бе изпълнен проект по реконструкция на улицата край училището в селото. Бе посетен и масив с лозови насаждения по проект към МИГ,,Харманли’’ в село Коларово. Инвестицията е по мярка 121 ,,Модернизиране на земеделските стопанства и включва закупуване и създаване на трайни насаждения и закупуване на нови машини, съоръжения и/или оборудване за обработка. Проектът е изпълнен и е подадена заявка за възстановяване на извършените разходи.

Двата екипа посетиха рекламна къща ,,Антали’’, Харманли, оборудвана с модерна техника и съоръжения за дейността на микропредприятието по проект към СМР на МИГ,,Харманли’’, мярка 312. Видимо при посещението се забеляза ползата от закупеното оборудване, като на територията на общината това се явява едно от работещите микропредприятия. Рекламна къща „Антали” покрива почти на 90% пазара на рекламни и информационни материали на територията на МИГ Харманли.

В края на периода 2007-2013г. на ПРСР и подготовка за новия програмен период и предстоящото изготвяне на нови стратегии за местно развитие и прилагане на ВОМР (Водено от общностите местно развитие) посещението бе полезно с изграждане на една обща визия и възможности за оживяване на населените места за всяка МИГ. Споделянето на работещите механизми за активизиране на инициативността на местните хора като цяло и изграждане на съзнание за решаване на проблеми на местно ниво чрез европейски средства е важна част от процеса за промяна в стереотипите, че промяната трябва да дойде отвън. Извън глобалните цели се споделиха и работни детайли при решаване на ежедневни задачи, свързани с прилагането на Стратегиите и подхода ,,Лидер’’.