Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

ФОРУМ ,,ЛИДЕР’’, ГР. ЧЕПЕЛАРЕ, 15.05.2015Г

19 May 2015 Новини | Comments Off
ФОРУМ ,,ЛИДЕР’’, ГР. ЧЕПЕЛАРЕ, 15.05.2015Г

ФОРУМ ,,ЛИДЕР’’, ГР. ЧЕПЕЛАРЕ, 15.05.2015Г.

 

На 15.05.2015 година от 10.00 часа  в залата на община Чепеларе се проведе годишният Форум ЛИДЕР на Местна инициативна група „Преспа“-общини Баните, Лъки и Чепеларе, организиран от фирма ,,РИВ КОНСУЛТ 2013’’ ЕООД, град  София. На събитието бяха поканени и присъстваха представител на МИГ ,,Брезово-Братя Даскалови’’ в лицето на Изпълнителния директор Боян Костадинов, който беше и лектор на събитието. Изпълнителният директор на МИГ ,,Тракийско-родопска яка’’, г-н Красимир Трифонов представи кратка презентация за изпълнението на СМР на територията на община Перущица и община Родопи. Екипът на МИГ „Ардино“ бяха част от гостите на Форума. Членовете на Управителния съвет на МИГ „Преспа“, представители на бизнеса, предприемачи  и други заинтересовани лица  участваха в дискусията по предварително обявените теми в поканата на Форум ЛИДЕР 2007-2013 година.

Интерес за всички присъстващи представляваше досегашното прилагане на подхода ЛИДЕР в първия планов период за България-първоначално заложени резултати и изпълнението на практика за периода 2007 -2013 година на територията на 35-те МИГ в България.Откроиха се ползите  за местните общности  от прилагането на този подход , основните открити в процеса на работа грешки  и рамкиране на начини за тяхното решаване.

Всеки желаещ изрази своето мнение по поставените теми.Колегите споделиха техните трудности при прилагането на Стратегия за местно развитие,ние споделихме нашите и така се откроиха няколко общи проблема за Местните инициативни групи в България. А те са: недостатъчен наличен  финансов ресурс за извършване на дейностите на МИГ-овете,което създаде неблагоприятна ситуация и риск за съществуването на някои от местните инициативни групи или зависимост от банкови институции,общини и юридически лица,прекалено дълги процедури по одобряване на проектните предложения от страна на управляващия орган и ДФЗ-РА,същото важи и за одобрението и на процедурите по отношение на мярка 41 и 431-1 .

Трябва да се говори за проблемите, за да се търси решение за тях.Това е една от основните теми на форумите Лидер. Да се види какво е постигнато и какво още може да се направи,за да има резултат от прилагането на подхода Лидер ,хората да знаят за него и да се възползват от възможностите ,които предлага той за селките региони, както за общините ,така и за бизнеса.

В следобедните часове на деня беше представен бъдещият планов период на ПРСР 2014-2020 година или Водено от общностите местно развитие (ВОМР).Откроени бяха основните изисквания и насоки ,разгледани и коментирани бяха проектите на нормативните документи по него,направени бяха предложения за оптимизирането им.

След заключителна дискусия  и направени изводи от всичко разисквано се разделихме с колегите и гостите на организираното събитие с домакин МИГ „Преспа“ с  надеждата,че досегашният натрупан опит от екипите за администриране, създадените добри взаимоотношения между МИГ-ове и бенефициенти ще бъде добър пример от прилагането на подхода ЛИДЕР  в периода 2007-2013 година и ще бъде добра почва за развитието му през периода на ВОМР 2014-2020 година.