Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Обмяна на опит с МИГ ,,Елсбеере Винервалд’’, Австрия

08 Dec 2014 Новини | Comments Off
Обмяна на опит с МИГ ,,Елсбеере Винервалд’’, Австрия

От 24 до 27.11.2014г. екипът на МИГ,,Преспа’’ имаше възможност да посети МИГ ,,Елсбеере Винервалд’’, Австрия. Обмяната на опит бе проведена в рамките на дейностите по придобиване на умения и постигане на обществена активност и бе организирана от фирмата-изпълнител Фондация ,,РЗСД- Авицена’’.

Целите на това посещение бяха няколко-да се почерпи опит от страна , която прилага успешно подхода Лидер от самото му възникване, да се обменят добри практики за прилагане на стратегиите за местно развитие и оживяване на територията, да се видят приложени на практика добри проектни идеи и не на последно място да се осъществят контакти за бъдещо сътрудничество и изготвяне на съвместни проекти.

Освен на красивата архитектура в столицата Виена, имахме възможност да се насладим и на природни пейзажи, сходни на нашите в Родопите, както и на един добре уреден живот в общност.

Домакините от МИГ ,,Елсбеере-Винервалд’’ , градче в Долна Австрия ни посрещнаха радушно и с гордост ни показаха постигнатите резултати от изпълнението на подхода Лидер в техния регион.

В селцето Лаабен  кметът ни представи изпълнението на цялостна стратегия за използване на енергия от възобновяеми енергийни източници за производство на електро и топлоенергия с цел постигане на максимална енергийна независимост и намаляване на разходите на жителите.

Екипът ни имаше възможност да види изградената система за производство на енергия от дървесен чипс, депото за съхранение и инсталациите за преработка в местното училище. Проектът е по Стратегията на местната инициативна група. Извън това се насърчава използването на соларни панели от бизнеса и населението.

Пред сградата на кметството бе монтирана и инсталация за зареждане на електромобили.

При срещата с експерта на МИГ,,Елсбеере-Винервалд’’-г-н Матиас Завиховски и представители на местна инициативна група в Чехия, гр. Храновице се обсъдиха прилики и разлики в структурата и изпълнението на стратегиите. Като преимущества на тяхната структура на изпълнение на Лидер подхода набелязахме опростяването на процедурите и изискванията към кандидатите и възможностите за финансиране на дейността на МИГ от други донори освен ЕЗФРСР.

С нескрито любопитство посетихме и стопанството на местен земеделец, животновъд и собственик на местна марка продукти. В доста обширното като площ стопанство се отглеждаха разнообразни като видове култури-зеленчуци, овошки и др., които чрез закупената машина към МИГ за пресоването им и производство на сок и шнабс бяха представени на пазара със собствена марка и гарантирано биологично производство.

В ресторантчето до стопанството се предлагаха типични за региона ястия изцяло от собствена продукция и по този начин собственикът бе постигнал затворен цикъл от самото отглеждане на растения и животни през преработката им и предлагането им в готов за консумация вид. Цялата тази трудоемка дейност се извършваше от членовете на фамилията, което е възможно и благодарение на големия набор от техника, с каквато стопаните разполагаха. И тук отново наблюдавахме широкото приложение на дървесния чипс за производство на енергия.

Нашето посещение и наблюдение на обекти по изпълнени проекти към местната МИГ завърши с посещение на презентационен център, изграден с финансиране по Лидер на фамилия, занимаваща се със стар и отмиращ занаят, какъвто е производството на дървени въглища.

Гордата с дейността и постигнатите резултати стопанка ни представи филм за цялостния процес на производство на дървени въглища и бе така любезна да отговори на възникналите въпроси. Тази комуникация бе възможна, разбира се, благодарение на нашата любезна преводачка-г-жа Надя Тодорова, която ни придружаваше по време на всички посещения.

Вечерта бяхме поканени на събитие, организирано от МИГ,,Елсбеере-Винервалд’’, на което бяха показани резултатите от два изпълнени проекта, единият от които осъществен в партнъорство с българската МИГ ,,Раковски’’ за валоризация на местната кухня. Информационното събитие протече артистично и разчупено-имаше презентации, песни, непринудени разговори и почерпка с ястия, поднесени от местни производители.

Беше представен символа на региона-дървото Брекина и широкото му приложение в бита на жителите, от използване на дървесината му за направата на костюми по единия от проектите и на плодовете му  в кулинарията и козметиката. Това затвърди убеждението, че все повече в унифициращия се свят се залага и инвестира в регионалната  специфика и нейните символи.

Всичко видяно затвърди представата ни, че подходът Лидер трябва да бъде един местен инструмент за решаване на местни общностни проблеми по опростен, бърз и лесен за хората начин.

След разглеждане на някои забележителности и попили от предколедната атмосфера на Виена, се прибрахме в България с желанието да опитаме да приложим онази лекота, с която се случваха промените в Австрия.