Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Обучение ,,Финансово управление на проекти’’

18 Nov 2014 Новини | Comments Off
Обучение ,,Финансово управление на проекти’’

На 06 и 07.11.2014г. в гр.Чепеларе се проведе обучение на тема ,,Финансово управление на проекти’’, насочено към бенефициенти на безвъзмездна финансова помощ с проекти към МИГ,,Преспа’’ и местни неправителствени организации.

Обучението бе организирано от фирмата-изпълнител Фондация ,,РЗСД Авицена’’. За лектор бе поканен г-н Илия Годев, с дългогодишен опит в администрирането на проекти като директор на Дирекция ,,Европроекти и европрограми’’, гр.Смолян.

На него присъстваха представители на фирми -кандидати с проекти към СМР на МИГ,,Преспа’’, представители на общинска администрация в трите общини-Баните, Лъки и Чепеларе и др.

Фокусът бе насочен предимно върху финансовата част при изготвянето, управлението и отчитането на проектите. Разгледаха се въпроси относно анализа и контрола на стопанските операции и процеси, някои проблемни моменти при изготвяне на финансовата част на проектите и  финансовата му оценка. Бяха представени добри практики при управлението на проектите и основните механизми за отчетност и мониторинг, управлението на финансите и одит.

Обучението приключи с дискусия, в която присъстващите се включиха с множество въпроси от практическо естество. В мнозинството си обучаемите бяха кандидати с проекти в процес на изпълнение и питания по отношение на финансовото изпълнение и отчитане на проектите. В този смисъл обучението може да се определи като навременно и полезно за придобиване на знания в тази област и избягване на грешки и редукция при възстановяване на разходите на бенефициентите.