Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Обучително пътуване с цел обмяна на опит между МИГ ,,Преспа’’-общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ ,,Троян-Априлци’’

11 Nov 2014 Новини | Comments Off
Обучително пътуване с цел обмяна на опит между МИГ ,,Преспа’’-общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ ,,Троян-Априлци’’

От 29.10.2014г. до 31.10.2014г. се проведе обучително пътуване с цел среща за обмяна на опит и на идеи за бъдещо сътрудничество между МИГ ,,Преспа’’ и МИГ,,Троян-Априлци’’.

Обучителното пътуване бе организирано и проведено от фирмата-изпълнител Фондация ,,РЗСД-Авицена’’.

В срещата участваха екипите на двете местни инициативни групи, председателят на управителния съвет на местната група-домакин г-н Цанко Спасовски.

В тридневните срещи с екипа и членове на Управителния съвет на МИГ,,Троян-Априлци’’, с кмета на община Троян-г-жа Донка Михайлова, с кмета на с.Борима г-н Смаил Афъзов, бенефициенти и представители на националната селска мрежа за регион Ловеч бяха обсъдени следните теми:

  • Представяне на териториите на двете МИГ, приоритети за развитие и постигнати резултати при изпълнението на стратегиите за местно развитие към момента
  • Представяне на устойчиви проекти, с възможности за надграждане, подадени към МИГ ,,Троян-Априлци’’
  • Добри практики на сътрудничество между МИГ, местната власт и бизнеса
  • Идеи и приоритети за развитие на териториите през следващия програмен период на ПРСР 2014-2020г. в рамките на Лидер и стратегиите за местно развитие
  • Сътрудничество и представяне на дейността на МИГ чрез Националната селска мрежа

Екипът на МИГ,,Троян-Априлци’’ презентира особеностите на територията, приоритетите за развитие и мерките, с които се изпълняват те. Към повечето от мерките от стратегията на местната инициативна група е отчетена голяма проектна активност, като има подадени голям брой проекти. Някои от кандидатите са подали повече от един проекти, с което са постигнали надграждане на заложените в проектите цели и подобряване на цялостните условия на труд и производство в предприятията и стопанствата.

Членовете на изпълнителния екип на МИГ,,Преспа’’ имаха възможност да посетят и видят някои от изпълнените вече проекти като мебелното предприятие ,,Елеганс’’, месопреработвателното предприятие ,,Родопа’’, реконструирана сграда за предоставяне на културни услуги в гр.Троян, детска площадка в с.Борима и др. При разговорите с бенефициентите, както и с кмета на с.Борима бе заявено удовлетворението от работата на МИГ,,Троян-Априлци’’ , от тяхната отзивчивост и компетентност и постигнатите резултати.

Нашият екип бе поканен на среща и с кмета на гр.Троян-госпожа Донка Михайлова, която бе натрупала дългогодишен опит в неправителствения сектор като председател на Сдружение ,,Знание’’ в гр.Ловеч, експерт в Национално сдружение на общините, на институт ,,Отворено общество’’, на института по публична администрация и др. Като кмет и член на управителния съвет на МИГ,,Троян-Априлци’’ тя показа задълбочено разбиране и съпричастност с проблемите, свързани с оперативната дейност на местните инициативни групи и подкрепа от страна на публичната власт. Като подчерта ползите от дейността на местната инициативна група за общината и нейното развитие, госпожа Михайлова заяви желанието и намерението на община Троян да продължи прилагането на подхода Лидер на територията и в следващия програмен период на ПРСР.

Срещата ни с представителите на Националната селска мрежа за региона на Ловеч ни остави с убеждението, че тя работи в тясна взаимовръзка с екипа на МИГ,,Троян-Априлци’’, представя и популяризира пред обществеността тяхната дейност и резултати, и се обмислят идеи за сътрудничество.

Обучителното пътуване с цел обмяна на опит бе изключително полезно с натрупаните впечатления за добри проектни идеи, с добрите практики за работа в мрежа на всички нива-МИГ, местна общност, местна власт и бенефициенти, както и с голямата воля за работа в екип за развитие на територията.