Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Обучително пътуване с цел обмяна на опит между екипите на МИГ ,,Преспа’’ и МИГ ,,Сандански’’

11 Nov 2014 Новини | Comments Off
Обучително пътуване с цел обмяна на опит между екипите на МИГ  ,,Преспа’’ и МИГ ,,Сандански’’

На 22, 23 и 24.10.2014г. се проведе обучително пътуване с цел обмяна на опит между МИГ,,Преспа’’- общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ ,,Сандански’’. Обучението бе организирано и проведено от фирмата-изпълнител, спечелила обществената поръчка-Фондация ,, РЗСД-Авицена’’. В него участие взеха екипите на двете местни инициативни групи. На срещите бяха представени стратегиите на двете МИГ, трудности и препятствия, свързани с тяхното изпълнение. Обмени се опит, добри и лоши практики по изпълнението, отчитането и мониторинга на проектите, подадени към СМР на МИГ. Екипът на МИГ ,,Преспа’’ имаше възможността да разгледа вече изпълнени проекти, подадени към МИГ ,,Сандански’’ като детски площадки, съоръжения за фитнес на открито и др. Набелязаха се насоки за промени при подготовката на стратегиите за местно развитие в новия програмен период на ПРСР 2014-2020г. въз основа на натрупания вече опит и необходимостта от изменения в нормативната база за прилагане на СМР, на взаимовръзката между МИГ и управляващите органи. Подчерта се нуждата от по-голяма автономност на местните инициативни групи при оценка на проектите и предлагането им за финансиране, както и необходимостта процедурите по прием и оценка на проектите да бъдат облекчени и съкратени като срокове. Спънка за кандидатите също така е голямата тежест при подготовка на документите за кандидатстване, особено при проекти на по-малки стойности. В този случай те подготвят същият комплект документи като кандидатите с инвестиции на голяма стойност.

Въпреки затрудненията от административен характер и двете местни инициативни групи отчетоха силен интерес от страна на местния бизнес за кандидатстване и голям брой проекти, подадени от общините. Експертната помощ, която се оказва на кандидатите в офисите на място също е от голямо значение за готовността за кандидатстване, подготовката и изпълнението на проектите.

Екипите на двете местни инициативни групи-МИГ,,Преспа’’ и МИГ,,Сандански’’ се разделиха с готовността да си сътрудничат и желанието да работят за подобряване на условията на живот в своите територии.