Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Обучително пътуване и провеждане на работни срещи на екипите на МИГ,,Преспа‘‘, Местна инициативна рибарска група ,,Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат‘‘ и МИГ ,,Високи Западни Родопи-Борино и Доспат‘‘

06 Jun 2013 Новини | Comments Off
Обучително пътуване и провеждане на работни срещи на екипите на МИГ,,Преспа‘‘, Местна инициативна рибарска група ,,Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат‘‘ и МИГ ,,Високи Западни Родопи-Борино и Доспат‘‘

В периода от 21.05.2013г. до 23.05.2013г. бе организирано и проведено тридневно обучително пътуване с цел обмяна на опит между екипите на двете местни инициативни групи ,,Преспа‘‘-общини Баните, Лъки и Чепеларе‘‘ и ,,Високи Западни Родопи-Борино и Доспат‘‘, както и между МИГ,,Преспа‘‘ и Местна инициативна рибарска група ,,Високи Западни Родопи-Борино и Доспат‘‘. Обучителното пътуване е част от плауваните дейности за придобиване на умения и постигане на обществена активност на територията на МИГ,,Преспа‘‘ и бе организирано и проведено от ЦПО ,,Родопа-Турс‘‘ ЕООД, с.Борино.

Тридневното обучително пътуване имаше за цел да да се обмени опит за всички административни процедури по прием, управление и отчитане на проекти, прилагане на СМР и свързани с това проблеми и предизвикателства, да се обменят добри практики за прилагане на стратегии за местно развитие и добри практики за администрирането им.

Участниците в работните срещи успяха да обменят ценен опит в прилагането на Стратегиите си за местно развитие. Тъй като прилагането на подхода ,,Лидер‘‘ е новост за България, работният процес на местните инициативни групи е съпроводен от редица неясноти, трудности и грешки. Обсъдиха се най-големите предизвикателства пред екипите и се споделиха добри практики за тяхното преодоляване.

Екипите обсъдиха възможностите да се подобри прилагането на подхода с предложения към УО, както и предложения, изразени чрез Лидер асоциациите и мрежите за по-добро сътрудничество между трите страни по договора-МЗХ, ДФЗ и МИГ.

Набелязаха се възникнали проблеми в организационен аспект на екипите.

Набелязаха се трудностите, свързани с липсата на интерес от страна на кандидатите по някои от мерките, отбелязаха се възможните причини и се потърсиха решения.

Обмениха се практики за най-чести грешки, допускани от кандидатите при подготовка на проектната документация. Наложи се изводът, че кандидатите трябва да бъдат консултирани на всеки етап от подготовката им, тъй като подготовката на значителния обем от изискуеми документи е новост за повечето от тях и значително ги затруднява.

Срещата с представители на местната инициативна рибарска група в гр.Девин бе полезна с възможността да се разгледат сходни по своята същност стратегии и процедури за прилагането им, да се набележат различията и да се почерпи от тях идеи за по-практични решения при прилагането им.