Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Обучително пътуване с цел обмяна на опит между екипите на МИГ,,Преспа’’- общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ ,,Брезово-Братя Даскалови’’

12 May 2015 Новини | Comments Off
Обучително пътуване с цел обмяна на опит между екипите на МИГ,,Преспа’’- общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ ,,Брезово-Братя Даскалови’’

На 27, 28 и 29.04.2015г. бе проведено пътуване с цел обмяна на опит между двете местни инициативни групи ,,Преспа’’ и ,,Брезово-Братя Даскалови’’. То бе част от дейностите за придобиване на умения и постигане на обществена активност и бе организирано и изпълнено от фирмата-изпълнител на възложената обществена поръчка за провеждане на обучителните дейности на МИГ,,Преспа’’-,,Рив Консулт 2013’’ ЕООД. В него участие взеха екипите на двете МИГ и членове на управителните съвети.

Тридневното обучително пътуване за обмяна на опит  с български МИГ, одобрен от МЗХ имаше за цел да се сподели опит, добри и лоши практики при прилагане на СМР на териториите на двете МИГ.

Съгласно програмата първият ден от проведеното обучително пътуване екипът на МИГ,,Преспа’’ посети офиса на МИГ,,Брезово’’ и се срещна с неговия екип. Представителите на двете сдружения представиха стратегиите си за местно развитие, мерките, включени в тях, особеностите на териториите, специфики на процедурите и прилагането им, срещнати трудности при изпълнение на процедурите. Територията, която МИГ обхваща включва две общини Брезово и Братя Даскалови. Приоритетни за развитие отрасли са земеделие и животновъдство, туризъм. СМР на МИГ включва прилагането на 10 мерки: 121, 122, 123, 311, 312, 313, 321, 322, 421, 431-1 и в това отношение е сходна като обхват на интервенция със СМР на МИГ,,Преспа’’. Отчетени бяха разлики при планиране и изпълнение на мерките. Проектна активност и подадени, както и изпълнени проекти към СМР на МИГ,,Брезово-Братя Даскалови’’ има по всички мерки, с изключение на 122, като е отчетена голяма активност от страна на земеделски стопани и кооперации. При изпълнение на СМР на МИГ,,Преспа’’ е отчетена слаба активност и интерес към мярка 121 и 123, няма подадени проекти по тези мерки. Средствата, предвидени за тези мерки са прехвърлени към мярка 312. Причините са комплексни като основна е замирането на традиционни за Родопите отрасли като земеделие и животновъдство.

Общо пет покани за прием са обявени към СМР на МИГ,,Брезово-Братя Даскалови’’. Като добра практика при разписване и изпълнение на процедурите бе отчетено непрекъснато отворения прием на проекти по мерките при МИГ,,Брезово-Братя Даскалови’’. Тази практика намалява административната тежест при подготовка на документите за всяка покана и дава повече време за подготовка на проектни предложения. МИГ,,Преспа’’ е обявила 7 покани за прием, в рамките на които са приети и обработени 37 проекта. От тях са сключени 15 договора и 14 от тях са в процес на изпълнение, 2 са изпълнени и изплатени. Общата стойност на субсидията на проектите със сключени договори е 2 508 821, 29 лв. съгласно договорената субсидия.

На втория ден от пътуването с цел обмяна на опит бяха споделени трудности при всички етапи и процедури от прилагане на СМР-информационни кампании, прием, администриране на проектите, оценка, договориране, изпълнение, отчитане и мониторинг. Като цяло и двете МИГ са успели да договорят и при успешно изпълнение ще бъдат усвоени над 80% от предвидените за реализация на проекти средства по СМР.

Бяха посетени следните обекти по изпълнени проекти към СМР на МИГ,,Брезово-Братя Даскалови’’:

  1. По мярка 121,, Модернизиране на земеделските стопанства’’, проект за закупуване на специализирана земеделска техника за нуждите на стопанството, бенефициент-Иван Стайков, ,,Стрела-2007’’ ООД, закупване на трактор, ремарке, шнек и др.

Проект за закупуване на земеделска техника (комбайн) на бенефициент ПТЗК ,,Таню Енчев’’

2.По мярка 321 ,,Основни услуги за населението и икономиката в селските райони следните проекти:

,,Доставка на специализирано оборудване за кухненски блок към общинска служба за социални услуги-община Брезово’’, бенефициент-община Брезово

,,Въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сградата на НЧ ,,Просвета-1946’’ в УПИ IX, кв. 2, с. Плодовитово, общ.Братя Даскалови’’, бенефициент-община Братя Даскалови

На третия ден екипите обсъдиха подготовката и предвидените промени при прилагане на Лидер в новия период на ПРСР 2014-2020 чрез ВОМР (Водено от общностите местно развитие). Подчерта се необходимостта екипите на МИГ да участват активно при подготовката на нормативната база за прилагане на Лидер в бъдещия период, за да се избегнат някои констатирани пропуски и нормативни пречки и да се улесни процесът за прилагане на стратегии и оживяване на населените места в селските райони.