Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

30 години ЛИДЕР в ЕС

25 May 2022 Новини | Comments Off
30 години ЛИДЕР в ЕС

Екипът на МИГ Преспа-общини Баните, Лъки и Чепеларе взе участие в международна конференция и изложение „30 години ЛИДЕР в ЕС“, организирана от Министерство на земеделието в периода 10 – 12 май.

Официалното откриване на събитието бе на 10 май 2022 година. Над 400 участници се включиха в конференцията, като сред тях бяха министърът на земеделието д-р Иван Иванов, зам.-министър д-р Момчил Неков, министърът на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Адриан Чесною, председателят на ЛИДЕР във Франция Тибо Гиняр, представителят на DG AGRI Матиас Сабо, председателят на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите Пламен Абровски и Донка Михайлова, заместник-председател на НСОРБ и кмет на град Троян.

Акцента, според д-р Неков за новия програмен период 2023-2027 ще са умните селища и дигитализацията, както и опростяване на административната конюнктура за късите вериги- производител-пазар.

На 11 май, на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Бургас официално бе открито изложение на производители от териториите на местните инициативни групи, които изпълняват стратегии в настоящия програмен период. Територията на МИГ Преспа-общини Баните,Лъки и Чепеларе бе представена чрез продукти на организирана дегустация на местни продукти след официалното откриване на конференцията-млечни продукти, иновативна технология в бутилирана изворна вода с есенция от различни аромати от района на с.Орехово, община Чепеларе, както и сладка от биопродукти от територията на МИГ Преспа-горски ягоди, боровинки и зелени орехчета.

Екипът на МИГ Преспа-общини Баните, Лъки и Чепеларе изразява своите благодарности към всички местни производители от териториите на местни инициативни групи в България на изложението „30 години ЛИДЕР в ЕС“. Това е същността на подхода ЛИДЕР!